Toppbild

Toppbild

söndag 17 april 2016

Fält-SM

Kortversionen via mobil från söndagen:

Idag var det Fält-SM på Kungsängen i Stockholm.
Det kommer en detaljerad uppdatering imorgon.
Här kommer kortversion
Oscar, 27, 7e plats
Riccy, 20
Viktor, 19
Vann gjorde Ella Carlsson på 36. För brons krävdes 31
Grymt besvikna killar. Oscar i delad ledning efter 5 stationer men tappade på slutet.
JSM-GULD i föreningslag för Oscar och Viktor.
JSM-GULD i förbundslagstävlingen för Oscar, Riccy och Viktor.
Dagen började med dimma och regn och över en timmes försening.


Långversion:

Dagen började med tidig frukost på hotellet för våra skyttar. Vi noterade lite dimma utanför och det vajade lite i flaggorna men inget farligt tycket vi. När vi körde mot skjutfältet tjocknade dimman till riktigt mycket och när vi kom till startplatsen fick vi reda på att staren var framskjuten 1 timme. När vi sedan kom ut så började det regna så att våra killar sköt första stationen i ösregn men som tur var blev det uppehåll resten av dagen för oss.

Tävlingen började med 2 relativt snälla mål och fortsatte med 2 riktigt tuffa mål som stod långt över maxavstånd och det blev låga träff för de våra. Vi rullade vidare i bilarna mot fikastationen som bjöd på hembakta bullar! och där kom vi fram till att protokollet var felskrivet (det regnade så mycket så att en stationschef skrev på ett annat papper som sedan överfördes fel till vårt protokoll- det hela rättades dock till - tur att det fanns protokoll kvar på stationerna)

Sedan kom vi ut på lite öppnade fält och där började våra killar tyvärr ha lite backflyt och stolpe ut med avstånden. Oscar hade träff på samtliga stationer men inte så högt resultat ändå. Viktor och Riccy hade tappat en hel del tidigare och fick inte heller till det. Våra skyttar fick

Oscar, 27, slutade 7:a
Riccy, 20, slutade 10:
Viktor, 19, slutade 11:a

De var ganska besvikna när det kom i mål men blev ändå på lite bättre humör efter en stund när de ätit (först en mindre god kall potatissallad med kassler från tävlingen och sedan en burgare på McDonalds i närheten). De vann ju även lagtävlingarna för juniorer så att de bärgade hem 2 st JSM-Guld till föreningen med Oscar och Viktor i laget och till distriktet med Oscar, Viktor och Riccy i laget.

Vann juniormästerskapet gjorde Ella Carlsson, Ramsberg, på 36 träff. Ella försvarade titeln från förra året på Ravlunda och visade upp mycket fint skytte och imponerande avståndsbedömning, en mycket värdig mästarinna helt enkelt. För silver krävdes 32 träff och brons 31 träff i juniormästerskapet.

Sedan blev det en väldigt dryg väntan på prisutdelning som började första 19:00 på kvällen. Eftersom vi hade 2 st lag-guld att hämta ville vi stanna kvar och hämta dem. Förutom vädret som gjorde att det blev föreningar så var det mängder av särskjutningar innan det kunde bli prisutdelning. De nya reglerna i regelboken säger numera särskjutning om alla medaljer, en regel som jag personligen är lite tveksam och kluven till. Säkert mer sportsligt för de enskilda skyttarna och kanske mer spännande för publiken men en större utmaning för arrangörer med risk för längre tävlingar i tid. Skjutfältet hade skjuttid till 19:00 och sista skottet smällde 18:57.

Att tävlingen också var lång var för att det var det största Fält-SM på de senaste 4:a åren vilket troligen mest beror på den stora ökningen i kikarklassen. I år var det 69 kikarskyttar med och jag tror den klassen kommer att öka. Just kikarklassen är en förutsättning för fältskyttets framtid men samtidigt måste vi "traditionella skyttar" engagera kikarskyttarn att vara med som funktionärer på tävlingar etc. för annars lär det bara blir färre som jobbar mer för fler inom fältskyttet vilket inte kommer att hålla på långt sikt. Fler kikarskyttar in i arrangörsgrupperna helt enkelt!

För våra skyttar väntade sedan en väldigt sen och lång hemresa som började 20:00 på Kungsängen och slutade 04:00 i Kristianstad på måndagsmorgonen. På vägen hem funderade vi på om det var värt att stanna kvar på prisutdelningen? Kanske skulle man åkt hem tidigare? Kanske skulle arrangören gett oss medaljerna tidigare? så vi kunde åkte hem. I vissa fall är det nog inte värt att vara kvar till sist för att sedan köra hem i mörker, många skyttar som reser långt åkte mycket tidigare än oss.

Nåväl, tävlingarna var bra och det var en tuff bana och utslagsgivande. Våra skyttar behöver åka hem och träna avståndsbedömning. I Sällskapet har vi en gammal "skola" som bygger mycket på rutin i avståndsbedömningen medans många andra skyttar numera har en metod som bygger mer på vetenskap där man mäter figuren i siktet och räknar ut ett avstånd enligt en tabell. Denna metod borde vi lära våra ungdomar att använda i framtiden, kanske hade de lyckats lite bättre då?

På vägen hem i bilen sa Viktor. - Idag sköt vi bra men det gick ändå inte så bra, det är en del av fältskyttet. MEN vi träffade många trevliga personer och vi hade en riktigt rolig helg!

.....med de orden så kändes det som att besvikelsen hade lagt sig och vi var på rätt köl igen!


Lite länkar:


1 kommentar:

  1. Grattis killar! Bra jobbat 2 lag guld trots besvikelse över de individuella resultaten var det ju en lyckad tävling.

    //Pernilla

    SvaraRadera