Toppbild

Toppbild

lördag 6 maj 2017

En resa till och från Eskilstuna.....

Är hemma igen efter en av de tyngsta skytteresor jag gjort som förälder och skytteledare, det är drygt 50 mil till Eskilstuna och i helgen, under vårens 2 finaste dagar, har jag åkt tur och retur Gärds Köpinge - Eskilstuna för att i princip inte uträtta någonting.

Vi skulle skjuta SM i Fältskytte på Häradsfältet under lördagen och samlingsplatsen var Barvagården som ligger mellan Eskilstuna och Strängnäs.  Oscar och Viktor skulle skjuta JSM båda två och de skulle också bilda föreningslag i JSM och försvara våra titlar där sedan tidigare år. Oscar, som också siktar på en plats i juniorlandslaget, såg denna tävling som en bra chans att visa upp sig som fältskytt inför kommande nordiska mästerskap i Danmark.

Vi reste vid 12-tiden och var framme vid samlingsplatsen Barva Bygdegård  lite efter 18 där vi gjorde den sedvanliga incheckningen och vapenkontrollen och det gick bra. Vi träffade lite andra skyttar och tjatade lite med dem, alla såg fram emot lördagens SM-tävlingar och det skulle bra bra väder och banläggaren hoppades på lite byiga och utslagsgivande vindar. Vi åkte till hotellet i Eskilstuna och åt mat där för att sedan gå till hotellrummet för att ladda för morgondagen. Träffade även skyttesportförbundets representanten och pratade lite med dem men helt plötsligt på kvällen så fick de avbryta efter de fått telefonsamtal från någon....tänkte inte mer på det då.....

Senare på kvällen fick Viktor syn på ett konstigt inlägg på Facebook där det stod att FÄLT-Sm var inställt och det fanns just då ingen orsak. En kvart senare så kom det en nyhet på skyttesportförbundets hemsida som bekräftade denna nyhet och det faktum att tävlingarna var inställda och att orsaken skulle offentliggöras på tävlingsplaten under lördagen. Jag fick även telefonsamtal från gevärssektionens representanter som även bekräftade muntligen att det var så och vi fick även en snabb version om varför detta hade hänt osv. Besvikelsen var stor hos killarna vill jag lova.

http://gevar.skyttesport.se/nyheter2/2017/falt-smpaharadsfaltetinstallt/

http://gevar.skyttesport.se/nyheter2/2017/falt-sminstallt-analyskommerattpresenteraspadennahemsida/


 På lördagen käkade vi frukost och träffade fler skyttar i frukostmatsalen som var lika överraskade och besvikna som vi. De flesta valde att åka hem direkt utan att åka ut till samlingsplatsen för att höra mer om varför detta hade skett. Jag, Oscar och Viktor bestämde oss för att åka och hälsa på Johanna på Bosön så vi styrde bilen mot Stockholm och träffade henne där vilket var trevligt i alla bedrövelse och besvikelse.

Under dagens har vi sedan följt kommentar på olika sociala medier om varför detta har hänt och hur besvikna alla skyttar är vilket jag kan förstå, många har ju rest väldigt lång för denna "årets fältskyttehöjdpunkt". Det finns ingen officiell förklaring ännu om varför det blev som det blev i denna historiska händelse när en SM-tävling blev inställd på dessa tråkiga omständigheter. Det finns obekräftade (för mig i alla fall)  uppgifter om att arrangören hade bokat fältet men att själva beställningen av "avlysningen" av fältet hade strulat och hamnat på fel ställe och sedan när detta upptäcktes så var det för sent och man fick inte skjuta på fältet.  Sedan lär både arrangören och skyttesportförbundet ha jobbat med att ändå få till ett tillstånd för att få skjuta på fältet men det sista avslaget kom på fredagskvällen och tävlingen behövde ställas in. Detaljerna i denna "Häradsfältsgate" lär vi får reda på så småningom.

Se annan nyhet: http://www.nsd.se/sport/skytteskandalen-lansskyttarna-akte-200-mil-i-onodan-nm4538375.aspx

Detta är naturligtvis en mycket tråkig händelse både för skyttar och arrangörerna och inte minst för fältskyttarna i denna gren som har det rätt kämpigt nuförtiden men arrangörer, tillstånd osv. Med facit i hand så borde naturligtvis skyttarna informerats tidigare om denna händelse osv. så att de hade kunnat avboka sina resor och hotell MEN jag hade förmodligen om jag varit i en liknande situation agerat på just samma sätt - att in i det sista försöka lösa situationen så att det skulle bli tävlingar. Nu spelade arrangören detta spelet och förlorade, skyttarna förlorade och hela skyttesverige förlorade lite denna dag. En tragedi för skyttar, arrangören och sporten, frågan är om vi hämtar oss?

Själv tror jag att vi kommer göra det. Jag är övertygad om att Fält-SM 2017 kommer att genomföras under hösten och mästare kommer att koras. Jag ser också framför mig att vi skyttar som skjuter tävlingar alla måste engageras oss mer i vår sport om det skall bli tävlingar i framtiden, just nu är det allt för få ledare och funktionärer så tar ansvar för att arrangera tävlingar runt om i vårt avlånga land. Fler måste hjälpa till så att de få som gör jobbet idag blir avlastade så att SM-tävlingar i framtiden inte behöver ställas in på grund av administrativa misstag eller ännu värre, att det inte finns någon arrangör alls. Nu är det läge att börja hjälpa till och ta ansvar, allihopa!

Nedan kommer lite bilder från helgen......inga skyttebilder dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar