Toppbild

Toppbild

lördag 4 juli 2015

Landslagsuttagning Korthåll

Idag var det inte bara årets än så länge varmaste dag utan även landslagsuttagning till det Nationella Korthållslandslaget som skall skjuta landskamp mot Danmark med 22-23 augusti i Ystad. Uttagningen skedde på Kronobergshed 8 km norr om Alvesta med Alvesta skytteförening (och hjälp av vår Thomas) som arrangörer, de skötte tävlingarna med bravur och jag tror landslagscoacherna Maggan och Magnus var mycket nöjda med dagen. Vi hade 2 juniorer på plats, Johanna och Thea.

Uttagningen består av 65 tävlingsskott som skjuts i 3 omgångar (20+30+15) och sedan är det de 6 bästa skyttarna  i juniorklassen som går vidare till laget, det viktigaste är alltså inte att vinna utan att komma bland de 6 bästa. Till landslaget skall det dessutom med 3 st veteraner som bara skjuter liggande, 3 st seniorer som skjuter liggande samt 6 st seniorer som skjuter ställningar.

Det var varmt hela dagen, väldigt varmt och kvicksilvret i termometern var visade 30 grader under större delen av dagen. Första omgången var en vanlig huvudskjutning där Johanna fick 174 och Thea 170. Johanna låg nu på en 8:e plats. Sedan fortsatte det med 3x10 där Johanna fick 267 och klättrade upp till en 7:e plats. Thea fick ???.

Under dagens så grillande vi också och käkade korv, det var ett stort gäng skåningar som fixade lite käk till varandra mellan skjutningarna, alltid trevligt att träffas och snacka skytte. Det pratades även en hel del om EM i Slovenien, GP i Kristianstad nästa helg, kommande SM och även lite om den debatt som skett på sociala medier inom skyttesporten den senaste tiden.

Dagens avslutades med en final där vi såg att det var tre skyttar som kämpande om de 2 sista platserna i laget. De 4 första på junior var säkra men det skilde endast 2 poäng mellan de tre skyttarna Herman från Berga, Anna från Storfors och vår Johanna. Efter 10 skott i finalen såg det mörk ut då Johanna fortfarande var på den förhatliga 7:e platsen MEN sedan hände något då Herman och Anna började darra och Johanna sköt stabilt. Vid skott 64 kämpade hon sig upp till en 5:e plats och höll den på sista skottet med en 8:a och tog därmed en landslagsplats! Thea slutade på en 10:e plats i sin första landslagsuttagning.

Efter finalen så var det som att en stor sten hade fallit av från Johannas axlar. Hon var så lättad och glad så nästan tårarna kom och det var många som var framme och gratulerade henne. Ni som vet historien är att hon de 2 senaste åren har varit nära en landslagsplats men fallit på målsnöret med en 7:e plats 2013 och en 8:e plats 2014. Ett STORT GRATTIS till Johanna som nu kommer att skjuta landskampen på sin egen födelsedag, jag tror inte hon kan tänka sig en bättre sådan.

Det var fler Skånska skyttar som kom med i laget: Andreas Christensson, Johan Christensson, Henrik Bengtsson, Ingemar Månsson, Göran Yngvard och Johny Vadebo.

Mer om tävlingarna kan ni läsa här:
http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkyttesportforbundet/Sektioner/Gevarsektionen/Nyheter1/-/KorthallslandslagetmotDanmark/1 kommentar: