Toppbild

Toppbild

söndag 8 september 2019

NM Dag 3

Vi har iväg tidigt på morgonen till Ravlunda skjutfält för att förbereda vår del av NM, klockan 07:00 monterade vi upp prispallen på Dammåkra läger för att sedan åka till säkerhetsgenomgången som skulle vara 07:15.

Men aktiviteterna under NM  på Ravlunda hade börjat långt tidigare. Teamet i Göinge Skyttekrets med Bengt Bengtsson och 87-årige(!) Åge Brunnström i spetsen hade jobbar mycket med banläggning och målmaterial tidigare och under hela fredagen hade de byggt upp fältrundan så den skulle vara klar för oss på morgonen.

Sällskapet var grupperade i 3 gäng under dagen. Team "Kikarskyttar" hade hand om inskjutningsmålet på fältskjutningen och efter det så deltog de i en specialträning för kikarskyttar på långa avstånd (se mer i annat inlägg på bloggen). Team "2xBengt" hade hand om station 4 med några från andra föreningar.

Team "Sekundfältskjutning" skulle ta hand om grenen sekundfältskjutning som var den avslutande grenen på NM. Vi började dagen med att bygga upp en "sekundfältarena" med mål, sekretariat och fikatält. Skyttarna skulle komma till vår station efter de vara klara med station 7. Vid 11:30 tiden rullade de första bilarna in och sedan så avverkade vi genom alla skyttarna och vid 14- tiden hade alla skjutit som grundomgång. Hos oss fick också alla skyttarna fika och dricka som de åt antingen före eller efter skjutningen och sedan åkte de tillbaka till samlingsplatsen för att äta lunch.

Vi i sällskapet fick vår lunch ut till fältet och den hann vi äta före skyttarna kpom tillbaka vid 15-tiden för att skjuta semifinal (de 10 bästa skyttarna) och final (de 5 bästa i semifinalen) och vid 15:40 kunde vi kora en vinnare. Då åkte vi tillbaka till samlingsplaten och hade prisutdelning vid 16-tiden medans en annan gäng plockade ner sekundfältanläggningen.

Det vara vår första tävling som sekundfältarrangör - en riktigt rolig gren där det gällde att skjuta träff på 3 olika figurer och sedan så mäter man tiden. Man har maximalt 6 skott på sig för att träffa de tre olika figurerna. Vi hade ställt ut våra mål på

Figur 1: 190 m
Figur 2: 290 m
Figur 3: 135 m

Detta vara helt enligt det regelverk som som fanns för NM men det visade sig att det inte riktigt var vad skyttarna var vana vid, de hade förväntat sig mycket kortare avstånd och sedan brukade det sista målet vara det som är längst iväg. Detta skapade tyvärr lite irritation bland vissa deltagare och det visade sig att skjutningen blev riktigt svår, det var många skyttar som ej träffade alls. Vi fick många kommentarer om detta, både negativa men även många positiva. Det visade sig att så här som vi hade det, så gick det till på NM på 80-talet. Längre avstånd gjorde också att skyttarna som var lite taktiska var mer noga med sitt skytte och sikta rätt för att träffa före att skjuta fort, det visade sig i slutet av dagen när en rutinerade skytt vann tävlingen, just på en lite "coolare" taktik.

Vi gjorde en riktigt bra insats ute på fältet och själva genomförande flöt på riktigt bra, alla i föreningen gjorde en toppeninsats. Med tanke på att vi aldrig hade arrangerat så gick det riktigt bra, tekniken flöt på. Hade vi gjort detta någon gång till så hade vi kunnat komplettera med speaker och musik för att göra det ännu mer publikt. Vid finalerna så var det riktigt mycket folk på plats och tittade, över 100 st var samlade för att se. 

Under hela dagen så fortsatte de fina kommentarerna och hela tävlingen strömma in till oss, fältrundan fick mycket beröm!

Efter vi plockat ner ute på fältet, som för övrigt gav oss en helt underbar dag med fint väder, så fick vi med oss prispallen och skyndade hem. Ett par timmar senare var det dags för bankett på Rökeriet och Per, Johanna, Thomas och Sven stod värdar för den avslutande festen med 3-rätters och prisutdelning av vandringspriserna. Det hela blev en mycket lyckad och trevlig fest med god mat, trevligt sällskap och bra ös. Per stannade längst och tog en taxi hem vid ett och då vara det ändå några danskar kvar på festen. Danskarna var för övrigt de som vann banketten "Vi vinner inte i skyttet  men vi gör det på festen" sade de, de var verkligen några stämmningshöjare!

Under festen fick vi i föreningen också ett standar av Norges Frivillige Skyttevesen som tack för arrangemanget!

Några avslutande citat från NM

"Bästa Nm:et jag någonsin varit på"

"Bästa maten"

"Vilken fantastisk anläggning ni har"

"Tack, tack, tack för tävlingarna. Ni levererade ett toppenarrangemang!"


Så sträck på er, alla som har varit inblandade - vi gjorde en av de bästa NM:et någonsin! Ett STORT TACK för era insatser!

#bästasällskapet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar