Toppbild

Toppbild

fredag 2 september 2016

NM, Dag 1

Dag 1 på Nordiska Mästerskapen i Skövde och det var banskjutning på programmet, liggande på förmiddagen och ställningar på eftermiddagen. Som supportrar och observatörer var Per och Annelie på plats i Skövde för att heja och bevaka det hela. NM skjuts med lite annorlunda förutsättningar än tävlingar i Sverige, för det första så är det en kombinations av 3 länders vilja om hur nationella tävlingar skall gå till (dock verkar Norge vunnit den kampen oxå eftersom det verkar väldigt Norgeinspirerat det mesta). Noterbart är bl.a. fritt antal provskott och dold markering.  I övrigt kan man konstatera att själva tävlingarna är inte så svåra, det är lite grundomgångar och sedan finaler men som arrangör har man även hand om mat och inkvartering av 75 personer.

Oscar började med liggandet (där alla 60 skyttar deltog i samma mästerskap)och det blev ingen höjdare tyvärr, han var bra med i 9 skott men det 6 sista var riktigt dåliga och Oscar slutade på 43:e plats av de 60 skyttarna.. Norge vann lag och Norge vann guldet i den individuella tävlingen, bäste svensk blev Mikael Persson på en 4:e plats och det svenska laget (12 bästa skyttarna) kom 2:a (Oscar var 13:e svensk).

http://gevar.skyttesport.se/Nyheter1/2016/norsksegeriliggandeskyttetpanm/

På eftermiddagen var det ställningsskytte och då tävlade seniorer och juniorer för sig, Nytt för i år är att juniorklassen numera är upp till 25 år och det beror på att Danmark skall få ihop ett lag då det har problem med återväxten. Norge och Sverige hade fortfarande lag med skyttar under 20 år även om jag kanske ser en trend att även vi i Sverige måste börja leta bland lite äldre skyttar i juniorlaget.

Oscar blandade och gav kan man verkligen säga i ställningsskyttet. Först en 44 i liggande med grymt felläge och det kändes nattsvart. Sedan 45 i stå och det kändes lite bättre och slutligen 48 i knä och han låg jämt med de norska juniorerna. Sedan gick det tyvärr sämre igen i den norska grunnlagen (3 stå + 3 knä + 4 ligg) där det bara blev 84 med läge åt höger och inte en ända 10:a och han föll tillbaka i juniorfältet till en 9:e plats. I grunnlagen visade verkligen de norska skyttarna vad som gällde där alla 5 sköt över 90 poäng. Bäste i det svenska laget var Daniel Wallberg med 140 + 91 och han låg på 3:e plats totalt där de ledde på 234 och Oscar låg alltså 9:a på 221. I finalen så sköt sedan tyvärr Daniel bort sig med det värsta felläget på mammaminne i knä och det var verkligen trist. Oscar sköt 45 i knä och sedan 7 + 9 + 10* + 10 + 10 = 46 och den näst bästa juniorfinalen och han avancerade upp till en 4:e plats i startfältet. Det blev 3x Norge i topp, Oscar och sedan 2 x Norge och därefter en dansk skytt. Oscar var 4 poäng från bronset på 312 poäng och det sköt han inte bort i finalen utan det ar mer tidigare i tävlingen MEN stort GRATTIS Oscar till en fin placering och stundtals mycket bra skytte!

I seniormästerskapet blev det 7x Norge i topp och därefter Elin Åhlin som bästa svensk.

http://gevar.skyttesport.se/Nyheter1/2016/norskaforstaarssenioreritopp/

Resultat:
http://vastergotland.skyttesport.se/Sektioner/gevar/Arbetsrum/nmgevar2016/Resultat/Fler bilder kommer här (Fotocred: Gunilla Karlsson)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar